In dit artikel kun je lezen wat handig is om te weten wanneer je een parfum wilt kopen. Immers hoe vaak maken we niet een verkeerde keuze en zijn we uiteindelijk niet blij met de keuze van het parfum die gemaakt is. En daar kun je zeker wat aan doen. En natuurlijk is het het makkelijkst als je naar een parfumwinkel gaat, waar je direct de parfums kunt ruiken en op je huid kunt testen. Maar toch als je een parfum via een webshop koopt kan dit ook heel goed uitpakken. Zo heb je bij ons bijvoorbeeld de mogelijkheid om een sampleset te bestellen waardoor je de parfums eerst op je huid kunt testen.

Parfumerie 1572 bestaat nu vanaf eind 2006 en we zijn na een jaar of 3 denk ik met een webshop erbij begonnen. Omdat wij een parfumerie zijn gespecialiseerd in nichemerken is het belangrijk om een webshop te hebben. Immers de merken zijn niet overal verkrijgbaar en zeker niet in de reguliere parfumerie.

Mijn streven is om ook de mensen die op de webshop terecht komen zo goed mogelijk te helpen om een juiste keuze te maken in het parfum wat ze willen dragen. Daarom heb ik een lijst gemaakt met punten waar je op kunt letten  (downloaden pdf?)

HOE KIES JE EEN PARFUM

1. ontdek van welke geurfamilie je het meeste houdt.

Om hier achter te komen is het belangrijk om te weten dat De internationale parfumindustrie het Fragrance Wheel van consultant en parfumexpert Michael Edwards bestaat. De Fragrance Wheel onderscheidt vier hoofdgroepen:1. fris, 2. bloemig, 3. oosters en 4. hout. Deze 4 worden dan weer in 14 subcategorieën :1a. citrus, 1b. water, 1c. groen, 1d. fruitig, 2a. bloemig, 2b.zachtbloemig, 2c. bloemig oosters, 3a. zacht oosters, ,3b oosters, 3c, houtig oosters, 4a.houtgeuren, 4b mossige houtgeuren (cypress), 4c. droge houtgeuren en de 4d.aromatische parfums (fougères).

Wiel parfums

Hieronder worden de categorieën en subcategorieën verder uitgelegd.

1. Frisse geuren

Frisheid komt in verschillende soorten: sprankelend en zonnig als citrusvruchten, zilt als water, gewassen linnen, vers gemaaid groen gras.

1a. Citrus parfums

zijn stimulerende geuren b.v. eau de colognes en ruiken uitgesproken met noten als limoen, bergamot, mandarijn en sinaasappel. B.v. Genes van Acqua di Genova, of Verspri Esperidati, Mandarina van Campos d’ibiza van Nobile 1942 (doorlinken?)

1b. Water parfums

Water parfums doen denken aan de zee, een watermeloen, komkommer of oesters. B.v. Ménage a Trois van Zarko Perfume

1c. Groene geuren

Groene geuren ruiken naar verse kruiden, gekneusde bladeren of gemaaid gras. B.v. Molecule 03 van Escentric Molecules, The Vetiver van THE PARFUM

1d. Fruitige geuren

Fruitige parfums zoals b.v.Off To Ibiza van Brécourt, Casta Diva van Nobile 1942

2. Bloemen parfums.

Bloemenparfums

Veel vrouwenparfums vallen hieronder maar je hebt zeker ook parfums voor mannen met bloemen. De populairste bloemen zijn roos en jasmijn.

2a. Bloemig

Bloemige parfums met bloemen in de hoofdrol met frisse, groen of poederachtige karakters. B.v. Lady Vengeance van Juliette has a Gun, Rosa van Campos d’Ibiza,

2b. Zachtbloemige geuren

Zachtbloemige parfums zijn subtiele bloemenparfums b.v. Subtile van Bréourt, L’Amoureuse van Brécourt.

2c. Bloemig oosters geuren

Bloemig oosterse geuren zijn orientaals maar duidelijk omhuld met bloemen, zoals b.v. l’Agaressence van Brécourt, of Vengeance Extreme van Juliette has a Gun, (de Patchouly hierin zorgt met de Roos voor een bloemig oosters parfum)

3a. Zacht oosterse geuren

oosterse geuren

De zacht oosterse geuren schaar ik hier onder de gourmand geuren , Gourmand geuren ruiken warm en zoet met eet-en drinkbare heerlijke accenten van chocolade, karamel, vanille, koffie, cognac en amandelen. Je kunt de Gourmand geuren ook als een apart groep definiëren, maar om het niet te ingewikkeld te maken plaats ik ze onder de zacht oosterse geuren. B.v. Caldo Gourmand van Officina delle Essence, La Danza delle libulle van Nobile 1942.

3b. Oosterse geuren

Oriëntaalse geuren hebben een hoge dosis zware en zoete basisnoten, ze geven sensualteit en doen de geur langer houden. Een voorbeeld hiervan is Farah van Brécourt, Door Emilie gemaakt door haar belangstelling voor de oosterse cultuur, het is een geur vol verwachting en verleiding.

3c. Oosterse hout geuren

Daar schaar ik zelf wel de oud geuren onder. Oud is een kostbaar hout, (agarwood) en heeft een specifieke geur. Een goed voorbeeld  hiervan is Midnight Oud van Juliette has a Gun .Een ander voorbeeld met Patchouly is Real Patchouly van Bois 1920.

4a. Houtgeuren

Hout is een populair basisingrediënt in veel parfums. Zo zijn er een aantal klassieke houtsoorten zoals Sandelhout (cremige houtgeur) b.v. Sandalo van Nobile 1942.

4b. Mossige houtgeuren

Mosachtige houtgeuren

Chypress, genoemd naar het eiland waar de  basisingredienten vandaan komen. Dit zijn bergamot, eiken(mos) en hout. Deze geuren spelen met het contrast van frisheid en wamte en hebben een androgyeen karakter. B.v. Perles de Lalique van Lalique, Regio van Casamorati.

 

4c. Droge houtgeuren

Droge hout geuren

Droge houtgeuren of ook wel ledergeuren. Geuren met een droger karakter door het gebruik van tabaksnoten, cederhout en rokerige aroma’s b.v. Caravelle Epicee van Frapin, Cuirs van Carner Barcelona, Black Club Leather van Shay&Blue.

 

4d. Aromatische geuren

aromatische geuren

Aromatische geuren zijn geuren die kruidig zijn met salie, rozemarijn, lavendel etc. B.v. Vento di Fiori van Bois 1920

 

TIP: begin met de 4 hoofdfamilies te bestuderen. 1. Fris,2. Bloemig, 3.Oosters, 4.Hout. Wanneer je meer oefent kun je deze gaan onderscheiden, Daarna kun je dan meer de nuances gaan ruiken ( de subcategegorieën ).

2. Neem je tijd

Immers een parfum geeft zich meestal niet direct bloot. Het duurt vaak meer dan een uur voor de basisnoten (klik hier voor meer uitleg) doorkomen, dus duurt het even voordat je een parfum kunt beoordelen. Ben je in een parfumwinkel of parfumerie gebruik dan in eerste instantie een papieren strookje om de geur te ruiken. Het is niet ideaal maar mocht de geur je totaal niet aanspreken voorkom je hiermee dat de geur heel de dag op je zit.

TIP: Wacht altijd een paar seconden voordat je aan een parfum ruikt, De alcohol moet eerst verdampen en anders word je neus verdoofd en kun je geen geur meer onderscheiden.

Test dan als de geur je aanspreekt deze altijd op de huid. De geur kan veranderen door je huid, (zuurgraad en genen). Het parfum moet versmelten met jouw huid en een deel van jouw lichaamsgeur worden.

TIP: Als je een parfum op je pols hebt gespoten, wrijf er dan niet over  want dan kunnen sommige ingrediënten sneller verdampen en je geen goed beeld van het parfum krijgt.

Ruik niet teveel geuren achter elkaar, voor de meeste mensen is 3 geuren de max. Je neus raakt verzadigd en kun je het niet goed meer beoordelen. Je kunt dan met de neus aan koffiebonen ruiken wat vaak gedaan wordt. Ook bij ons in de Parfumerie doen we dat en het helpt. Echter kun je ook aan je eigen ongeparfumeerde huid ruiken om weer te neutraliseren.

3. Beoordeel je keuze van je parfum

a. hoelang blijft een geur op de huid is een belangrijk kenmerk van kwaliteit. Natuurlijk is de concentratie ook belangrijk, koop je een eau de toilette dan blijft deze gemiddeld twee tot vier op je huid te ruiken. Maar van een eau de parfum mag je verwachten dat deze langer bij je blijft.

TIP: Parfum vervliegt sneller van een droge huid en blijft langer geuren op een normale tot vette huid. Omdat een vette huid meer eigen huidoliën bevat waaraan het parfum zich kan hechten. Een neutrale bodycreme van b.v. L’Occitan kan hierbij helpen.

b. Gebruik voldoende van het parfum zodat het voldoende bereik heeft.

c. bewaar je parfum op een juiste manier. Het liefst in de verpakking op een donkere koele plek.

TIP: Een nieuwe parfum testen doe je het best ‘s morgens, wanneer je uitgerust bent en je zintuigen nog op scherp staan.

TIP: Let op de volgorde waarin je de parfums ruikt: begin niet met een heel zware geur, maar begin met de frisse. Na een zware zwoel parfum zul je een frisse geur moeilijk in kunnen schatten.

Kiezen van een parfum

In dit stuk heb je behoorlijk wat informatie over parfum kopen in een parfumwinkel, parfumwebshop of parfumerie gekregen. Er is nog veel meer te vertellen maar om te beginnen kun je hier denk heel goed mee uit de voeten. Natuurlijk kun je me altijd mailen of bellen mocht je vragen hebben. En nogmaals verwijs ik naar de link SAMPLES BESTELLEN, zodat je parfums eerst goed kunt testen waar jouw keuze op is gevallen. En last but not least probeer een parfum te vinden dat bij je past; ik zeg altijd: ik wil dat een klant er blij van wordt, ik heb liever dat ze veel komen ruiken en uiteindelijk met een blij gevoel naar huis gaan met het parfum dat bij hen past.

artikel als PDF

Geurende groet,

José